Blog

Artikler om qigong

Jeg har her samlet nogle artikler om qigong, eller emner relateret til qigong, til hvis du har lyst til at få andre indgangsvinkler til det end bare min 🙂

Det er forskellige artikler – både fra forskellige livsstilsmagasiner/-hjemmesider og forskellige forskningsartikler.

Listen vil blive opdateret løbende.

Artikler fra fagblade, livsstilsmagasiner og lignende:

Artikler med forskning og videnskab

  • Kommer snart 🙂

Du bedes trække vejret, og sænke skuldrene

Nanzie med en hånd på brystkassen og en hånd på maven, igang med at trække vejret dybt

De 2 ting som du formentlig hører allermest i løbet af en undervisning med mig er, “husk at trække vejret” og “husk at sænke skuldrene”.

(….Egentlig siger jeg nok “husk og” og “sænk” i stedet for “sænke” – man er vel fra Jylland 😉 )

Tit siger jeg det, fordi vejrtrækningen er på en bestemt måde, i den enkelte øvelse. Andre gange siges det, fordi jeg kan se, at du som deltager snart bliver små-blå i hovedet, fordi du kommer til at glemme, at trække vejret, da du er så koncentreret om at udføre selve bevægelsen 😉

Uanset hvad, hører du det i hvert fald tit.

…. Rigtig tit!

Det er nemlig super vigtigt, at have fokus på åndedrættet, og øve sig på at få vejrtrækningen helt ned i maven – og det har vi i qigong.

Qigong bygger på 4 parametre – det ene er åndedrættet

Der er mange ting at fortælle om åndedrættet, som er væsentlige i forbindelse med kropsbevidsthed, afspænding, afstresning, ro og balance, selvomsorg – alle de ting, som jeg så gerne vil viderebringe til dig igennem qigong.

Derfor har jeg lavet en række blogindlæg, der har fokus på det som du gør ca. 20.000 gange om dagen – at trække vejret.

Der er nemlig en dybere mening, med at vi dyrker det dybere åndedræt i qigong – fik du den? 😉

Det første indlæg her, handler sådan lidt mere overordnet om hvorfor det så er, at jeg så gerne vil have, at du trækker vejret “heeelt ned i maven”(vi starter jo lige ud stille og roligt, ikk´- fordi less is more).

Lad os først starte med en lille test

Bare rolig – det eneste du skal gøre for at “bestå testen”, er at trække vejret – endda bare ligesom du plejer:

Prøv at tage et enkelt minut eller to, hvor du lægger mærke til din vejrtrækning: Ret dig op, så du sidder med ryggen rettet op, og fødderne på gulvet. Læg så din ene hånd på maven, lige under navlen, og den anden på brystkassen. Prøv bare at trække vejret som du plejer – ind og ud.

Ind og ud.

Prøv så at lægge mærke til, om den hånd du holder på maven bliver skubbet ud, når du indånder.

Ånd ind, ånd ud. Ind, ud.

Bliver hånden skubbet udad?

Eller er det måske kun brystkassen der hæver og sænker sig, når du ånder ind, og ud? Mærk efter.

Ånd ind, og ud. Bare gør som du plejer.

Hvad er det så du tester/mærker efter? Du tester simpelthen, om du trækker vejret dybt (helt ned i maven), eller om dit åndedræt er det man kalder “overfladisk” (oppe i brystkassen).

Hvis du kan mærke, at din vejrtrækning bliver oppe i brystet, så prøv lige at tage 3 dybe vejrtrækninger, hvor du forsøger at få vejrtrækningen så langt ned i maven, som overhovedet muligt. Og denne gang trækker du vejret ind og ud via næsen. Ind, og ud.

Ind og ud.

Og sidste gang -ind og ud.

Kunne du mærke en forskel på de forskellige måder at trække vejret på? Måske blev du lidt mere rolig, eller kom måske lidt mere i kontakt med dig selv?

Måske kunne du slet ikke mærke nogen forskel?

Måske var det faktisk allerede nu muligt for dig, at få vejret helt ned i maven?

Uanset hvad, så fortvivl ej – det at kunne få vejrtrækningen helt ned i maven, mærke forskel på vejrtrækningen og blive mere i stand til at mærke dig selv, er noget der kan trænes op.

Og hvis du allerede kunne gøre det nu, så læs alligevel med her, og se hvilke fordele det giver, at trække vejret helt ned i maven 😉

Nå, men hvad er det så med de vejrtrækninger – hvorfor er de så vigtige?

Vejrtrækningen er vigtig, fordi den har indflydelse på mange forskellige ting i din krop og dine kropsfunktioner.

Den indflydelse kan både være positiv eller negativ. Du vil selvfølgelig helst have den positive indflydelse – og den hjælpes på vej, ved at lave de dybe vejrtrækninger/åndedrag. De vejrtrækninger, som kommer “helt ned i maven”.

Din vejrtrækning har f.eks. indflydelse på:

  1. Stress
  2. Kropsbevidsthed
  3. Fordøjelse
  4. Bækkenbund
  5. Kropsholdning
  6. Iltning af dit blod og udskillelse af affaldsstoffer
  7. Søvn
  8. Smerter

Hvad er et dybt åndedræt så?

Det dybe åndedræt er det, man kalder, et “abdominalt åndedræt”.

Det vil sige, en vejrtrækning hvor vejret kommer helt ned i bunden af lungerne.

På den måde udnyttes ilten bedst, og kommer dig bedst til gavn, og du får den positive indflydelse, som jeg nævnte før.

Modsætningen til det abdominale åndedræt er, når vejrtrækningen kun kommer til brystkassen/ribbenene – det såkaldte “ribbens åndedræt”. Her når ilten ikke så langt ned, og vejrtrækningen får ikke den positive indflydelse på kroppen, som ved det abdominale åndedræt.

Lidt forenklet kan man sige, at der ved vejrtrækning alene/primært i brystkassen, er tale om “ren overlevelse”. Du trækker vejret for at holde kroppen i live, men du får ikke tilstrækkeligt gavn af ilten til resten af dine kropsfunktioner. F.eks. bliver dine stresshormoner ikke sænket, og du kommer til at holde på (både fysisk og psykisk) spænding i kroppen.

Derfor giver de dybe vejrtrækninger din krop bedre betingelser for at fungere godt og dermed opleve mere velvære.

DERFOR vil vi så gerne have det dybe åndedræt!

Ånd det gamle ud, og det nye ind

Du vil kunne læse mere om åndedrættet i de følgende blogindlæg, som jeg vil dele løbende 🙂

Du kan også læse mere om hvad qigong er her.

Du kan deltage i min undervisning, og tilmelde dig til, her.

Varme hilsner, Nanzie
  • Kilder: Bog “Åndedrættet” af Lotte Paarup.

Online undervisning – er det overhovedet noget for dig?

Grundet Covid-19 har jeg rykket min undervisning online. Jeg vil naturligvis frygtelig gerne have dig med online, så du kan fortsætte med at lave qigong med mig. Men måske er du lidt usikker på om online undervisning er noget for dig. Måske er du også lidt nervøs omkring det tekniske?

Derfor har jeg lavet en liste over 5 umiddelbare fordele, der er ved online undervisning. Efterhånden som jeg opdager flere, vil jeg tilføje dem på listen.

Løbende vil jeg også skrive om hvordan du kan håndtere nogle af de typiske tekniske ting, der kan fylde i dine overvejelser.

Måske har du selv, allerede nu, nogle fordele der mangler på listen? 😊

5 fordele ved online undervisning:

1. Du behøver ikke at tage nogen steder hen for at deltage

Helt basis og praktisk punkt, I know. Men alligevel en faktor, som kan være rart for dig at kunne slippe for. Fordi det er online undervisningen foregår, og du dermed ikke skal ud ad døren, sparer du transporttid, bekymringer omkring trafik og parkering. Og desuden sparer du også pengene på benzin.

Er du ligesom mig, slipper du også for stresset at skulle styre rundt, for at nå ud ad døren til tiden (så er dét indrømmet) 😉. I princippet kan du, ved online undervisning, bare trille ud af sengen, tænde skærmen og være med 😊

Den tid og energi du sparer på de ting, ender samtidig, i sidste ende, med at give dig mere tid til andre ting i dit liv, som du også gerne vil være nærværende i 😊

2. Du kan stå helt i fred fra andres øjne, hvis du ønsker det

Ved online undervisning står du derhjemme, og kan, hvis du vil, slukke for dit kamera, så vi andre ikke kan se dig.  Derfor kan du helt selv vælge om du vil deltage iført nattøj og fedtet hår, balkjole og makeup i hele ansigtet eller halvt klædt ud som nissetøj og halvt klædt ud som Batman. Det er dit helt eget valg 😊

For dig, der hurtigt kan blive overvældet og udtrættet af at få mange indtryk ind, kan det desuden være en hjælp, at du ikke skal forholde dig fysisk til de andre deltagere. Du kan nemlig vælge kun at kunne se mig, og altså ikke se de andre deltagere, på skærmen.  Du kan dermed 100% koncentrere dig om dig selv og din egen oplevelse.

Og lad os bare være ærlige – du kunne garanteret godt bruge, bare at have lidt fokus på dig selv, for en gangs skyld? Her har du muligheden 😊

3. Du er omgivet af din egen form for hygge og atmosfære

Ved fysisk undervisning bestemmer du ikke selv omgivelserne – der deltager du bare der, hvor undervisningen nu finder sted, og i den atmosfære der er dét sted.

Ved at deltage online, bestemmer du selv dine omgivelser og din atmosfære. Du bestemmer hvor varmt der skal være i rummet, hvor meget lys der skal være tændt, hvad der skal dufte af, osv. Dermed har du mulighed for skabe din helt egen personlige, hyggelige, rare, lækre atmosfære imens du deltager i undervisningen.

Så frem med hyggen! 😊

4. Du kan deltage fra hele landet – og endda tage mig med på ferie

Fordi det er online, har du mulighed for at deltage fra hvor end du befinder dig i verden – så længe der er internet selvfølgelig 😉

Det betyder, at du både kan stå hjemme i din egen stue/soveværelse/have, du kan stå i skoven eller i parken, ja du kan endda tage mig med på ferie, og deltage i undervisningen fra hotelværelset, svigermors ødegård, eller badestranden!

Det giver frihed og fleksibilitet til dig 😊

5. Du skal ikke bekymre dig om smitte af Covid -19.

Sidst, men (desværre) ikke mindst: I den situation som verden er i på nuværende tidspunkt, er denne her jo nødt til at være med på listen over de klare fordele der er ved, at deltage i online undervisning.

Jeg må dog indrømme, at jeg glæder mig til, på sigt, at kunne slette lige dette her punkt fra listen 😉

Har du tilføjelser som du synes, mangler på listen, er du velkommen til at skrive en mail til mig på kontakt@qigongroogbalance.dk

Du kan se mine online hold her

Varme hilsner, Nanzie

At være plus size deltager: Jeg VED det, jeg kender det, og jeg forstår det!

Hvorfor taler jeg så meget om plus size qigong, og hvorfor er det så vigtigt for mig, at undervise i? 🤷‍♀️

Det gør jeg, fordi jeg VED hvordan du, som plus size deltager, har det med at skulle deltage på et motionshold. At du er fyldt med overvejelser omkring det pga. din størrelse.

Jeg VED, at du har gjort dig tanker om, om du mon er den største i lokalet. Om du nu kan holde til det, og om alle kommer til at kigge på dig og tænke, at du da ikke hører til der 🙄

Jeg VED, hvilke overvejelser og tanker du har gjort dig om dit træningstøj inden: “mon det nu sidder godt nok, løst nok”, og du tænker: “shit, det var svært overhovedet at finde noget ordentligt i den størrelse” 🥴

Jeg VED, hvorfor du stiller dig allerbagerst i lokalet, og prøver at gøre dig så lidt bemærket som muligt 😔

Jeg VED, hvordan du har det, når du er i tvivl om, du gør øvelserne rigtig nok, godt nok, pænt nok🤔

Jeg VED, hvordan det føles, når du dunker dig selv oven i hovedet over, at det er svært at følge med i tempoet, at du pruster og stønner, og tænker: “fuck, den der øvelse fungerer ikke for mig, fordi maven/låret/osv. er i vejen, bare de andre ikke ser det!”😳

Og jeg VED, hvordan det føles, når motion og bevægelse er forbundet med negativitet, skam og selvlede i sådan en grad, så du oplever, at det er nemmest helt at holde dig fra det, for at undgå flere dårlige oplevelser med det 😥
Det at undgå det, bliver en måde at forsøge at passe på dig selv på❣️

Jeg VED, hvordan det føles, og jeg kender det SÅ godt! Og jeg forstår det ❤️

MEN jeg VED OGSÅ

MEN jeg VED OGSÅ, hvordan det føles, at GENOPDAGE sin krop, på en positiv måde, igennem NYDELSESFULD bevægelse 🙂

At mærke og opleve, at der faktisk er noget bevægelse, som din krop GODT KAN. Noget bevægelse som føles…RART! 😊

Noget bevægelse hvor det IKKE handler om at præstere, men bare om at VÆRE og OPLEVE 🤲

At opleve FREMGANG i det som kroppen kan, på en stille, rolig og blid måde💪

Det VED jeg OGSÅ hvordan føles, og det er bl.a. andet dét, som jeg, med plus size qigong, så gerne vil give videre til dig, som plus size deltager på mine hold ❤️😊

Varme hilsner, Nanzie

Velkommen til bloggen

Hvis du har været til min undervisning, ved du sikkert allerede, at jeg har mange ord at sætte på qigong, og om hvorfor det er så godt og relevant. Jeg er jo vild med det, og vil så gerne fortælle dig om det!

Meeeen da det er umuligt at sige alle de ekstra informationer om qigongens væsen og relevans som jeg gerne vil, i undervisningen (det er jo ikke et foredrag du er til 😉 ), har jeg besluttet mig for, at lave en blog!

Her på bloggen vil jeg løbende skrive indlæg om Qigong, Ro og Balance, eller emner som jeg vurderer har en relevans for, eller sammenhæng til, det.

Det kan f.eks. være indlæg om hvorfor Wuji stance er så virkningsfuld, og samtidig så enkel. Eller det kan være om hvorfor Plus Size Qigong er relevant og vigtigt. Eller om qigongs indvirkning på stress.

Herudover vil der også kunne komme links til artikler eller undersøgelser (f.eks. om virkningen af qigong).

Du kan desuden også følge mig på både Facebook og Instagram. Men de lidt længere skriv, vil primært komme på bloggen her. Jeg sørger for at linke til dem på både Facebook og Instagram, når de bliver lagt op herinde.

Jeg håber, at du vil følge med.

Hvad du ønsker mere generel viden om hvad Qigong er, kan du læse mere via linket her.

Varme hilsner, Nanzie